Nowy obowiązek przedsiębiorców – oświadczenia dotyczące kierowców | Obowiązek do 31.03!

Nowe przepisy Pakietu Mobilności są wprowadzane stopniowo i warto być z nimi na bieżąco, tym bardziej, że tegoroczne przepisy nakładają na Przedsiębiorców nowy obowiązek.

oswiadczenie
W tym roku pojawiają się nowe obowiązki dotyczące przekazywania informacji o pracownikach firm transportowych. Przedsiębiorcy, którzy mają zezwolenie na wykonywanie zawodu przewoźnika drogowego, będą musieli składać oświadczenia o:
  • liczbie osób zatrudnionych, w tym kierowców wykonujących operacje transportowe w roku poprzedzającym obowiązek złożenia informacji, na dzień 31 grudnia poprzedniego roku, bez względu na ich formę zatrudnienia;
  • średniej arytmetycznej liczby kierowców zatrudnionych, bez względu na formę zatrudnienia, wykonujących operacje transportowe w roku poprzedzającym obowiązek złożenia informacji.

Należy pamiętać o tym obowiązku i dobrze pospieszyć się z jego wypełnieniem, ponieważ czas na złożenie tych dokumentów upływa 31 marca 2023 r.
Ustawodawca oczywiście przewiduje kary dla nieuważnych przedsiębiorców.

Jeśli ilość ważnych dat w Twojej firmie przerasta miejsce w kalendarzu – zachęcamy do zapoznania się ze wszystkimi możliwościami Książki Serwisowej w aplikacji GPS Guardian.
Zapytaj swojego opiekuna klienta lub zadzwoń – chętnie porozmawiamy!

Pobierz bezpłatny poradnik i dowiedz się jak wprowadzać monitoring GPS w zgodzie z RODO i Kodeksem Pracy

Cześć, Nazywam się Jarek Nawigator i prowadzę GPS Guardian. Wraz z naszym całym zespołem dążymy do tego, aby pojęcia takie jak: M2M, GPS, GSM, telemetria i nie były już więcej niezrozumiałym zbitkiem słów, tylko technologiami, które skutecznie wykorzystasz w swoim biznesie. Nasze rozwiązanie GPS Guardian pomoże sprostać wyzwaniom związanym z zarządzaniem flotami samochodów osobowych, ciężarowych czy maszyn, umożliwi podniesienie wydajności i namierzy miejsca, gdzie Twoi pracownicy generują niepotrzebne koszty.